Burj al-Arab

Det sägs att Burj al-Arab var en dröm som Sheikh Zayed bin Sultan al Nahyan hade, som visade sig bli en fysisk verklighet ett antal år senare. Byggnden som liknar ett seglet, blev världens högsta hotell med höjden av 321m när det blev klart 1999 efter sex års byggande. Hotellet är ett riktigt landmärke i Dubai.

Marknadsföringen av hotellet med dess sjustjärniga rating har fungerat mycket bra. Burj al-Arab blev en av de mest önskade destinationerna, och inte bara i Förenade Arabemiraten. För att behålla någon form av objektivitet, är dess officiella rating fem stjärnor. Servicen och den lyx som finns där gör att det sticker ut jämfört med de andra 5-stjärniga hotell. Servicen omfattar privatchaufför med Rolls Royce eller BMWs 7-serie, privat reception på varje våning, helikopterplatta (helikopter resor till det center i Dubai eller till Dubais internationella flygplats) och en restaurang benägen 200m över havet. Hotellet erbjuder även gratis inträde till vattenparken Wild Wadi.

Kändisar vistas dagligen på detta hotell, Andre Agassi spelade en match med Roger Federer på helikopterplattan och Ronan Keating spelade in en musikvideo på samma ställe. Burj al-Arab står på en konstgjord ö som är kopplad till Jumeirah med en privat brygga.

Burj al-Arab har den mest lyxiga tänkbara interiören. Endast de dyraste materialen användes för hela byggnaden. Det finns inga exakta uppgifter om kostnaderna för hotellet, men rykten säger att avkastningen på investeringarna kan ta upp till 100 år. Detta trots att hotellrummen på Burj al-Arab börjar på ca 9000 SEK. Den kungliga sviten kostar ca 250000 SEK per natt.

I hotellet finns 202 etagesviter, minsta sviten börjar på 169 m² och den största är 780 m². Varje svit har fönster från golv till tak med spektakulär utsikt över Persiska viken. Varje svit har överdådiga rum för boende, mat och arbete. De är utrustade med 42 tums Plasma-TV och allt är automatiserat och kan styras via fjärrkontroll.

Det finns stort utbud av lysande, eleganta restauranger som erbjuder mycket mer än genomsnittet. Al Mahara (The Oyster) låter dig njuta av din måltid vid ett stort runt akvarium. Skyviewbaren lämnar dig med en oförglömlig upplevelse när du dricker drinkar 200 m över havet. Om detta inte räcker, finns det fler än åtta restauranger att välja mellan.

Som ni förstår är detta inget hotell i Dubai för var man, utan det kräver en stor plånbok. Även de som inte bor på Burj al-Arab kan ta del av dess lyx. Det går genom att antingen ha en bokning på någon av restaurangerna alternativ betala ca 500 SEK för att ta sig en titt.