Burj Khalifa

Världens högsta skyskrapa

världens högsta skyskrapa

Burj Khalifa Dubai

Den högsta byggnaden på planeten är omöjlig att missa från det ögonblick du anländer i Dubai. Med sina 828 meter sträcker sig Burj Khalifa sig ovanför staden likt ett gigantiskt spetsformat rymdskepp. det är verkligen ett mindre underverk av modern teknik och design.

Skyskrapan är vacker, majestätisk och är för närvarande världens högsta byggnad och skyskrapa. Den är utformad under ledning av chefsarkitekt Adrian Smith och Bill Baker som chefbyggnadsingenjör. Dessa båda herrar har en imponerande lista av byggen på sina CVn. De är sedan tidigare ansvariga för några av världens högsta skyskrapor.

Burj Khalifa har lokaler för hotell, shopping samt bostäder och är vacker både ute som inne. Byggandet av detta enorma projekt inleddes den 21 september 2004 och byggnaden invigdes den 4 januari 2010. Den totala kostnaden för projektet blev 1,5 miljarder USD.

Skyskrapan hette först Burj Dubai, men döptes om till Khalifa strax innan den öppnade. Detta för att hedra Abu Dhabis härskare, Sheik Khalifa bin Zayed al Nahyan, som räddade Dubai från konkurs.

Missa inte möjligheten att se staden från observationdäcket på våning 134. Denna vy är för bra för att missa, oavsett om det är dag eller natt är utsikten verkligen spektakulär. Jag tror det bäst beskrivs som på vingen på ett flygplan. Det kostar för tillfället 100 dirham för vuxna samt 75 dirham för barn att ta sig upp till observatoriedäcket. Då Burj Khalifa är en väldigt populär sevärdhet är däcket ofta uppbokat flera dagar i förväg. Du kan fortfarande ta dig upp genom att betala för en “direct access”-biljett, men då kostar det 400 dirham. Vi rekommenderar att du förbokar en biljett på nätet innan för att slippa denna högre avgift.

Strax utanför Burj Khalifa finns det vackra Dubai Fountain som skjuter vatten 150 meter upp i luften. Ackompanjerat av en serie av klassisk och modern arabisk musik, är detta ett fint skådespel att titta på.

Att ta sig till Burj Khalifa är något vi rekommenderar ifall du är i Dubai. Helt klart en av de intressantare sevärdheter i Dubai.